Deel 4: Sastas granny

EVEN DIT: in dit deel geef ik geen kleuren aan, het is JOUW project, kies jij de KLEUREN die JIJ mooi vindt!!!!! Of maak een Mix ’n Max met grote en kleine Grannys met verschillende kleuren.

In dit deel gaan we beginnen aan de Granny’s voor de zijkanten van onze tas.

Ik heb de vrijheid genomen om 2 varianten te maken: een moeilijke (Dedri’s Rose Garden, optionele Granny van Sophies Universe en een gemakkelijke, deze komt uit het patroon van The Enchanted Garden.

Omdat we best wel wat van die Granny’s (6 stuks Dedri’s Rose Garden of ca 36  kleine Granny’s van The Enchanted) geef ik je als tip om vanaf nu, elke week een paar te haken, anders wordt het aan het eind zo eentonig….. en saai en je wilt je tas ook graag afhebben.

Dedri’s Rose Garden:

  • Cluster: is 3 stk samenhaken.
  • Bobbel steek: garen over de haaknaald en steek deze in de aangegeven steek. Garen over de haaknaald en haal een lus op. Garen over de haaknaald en haal door twee lussen, je hebt nu 2 lussen op je haaknaald. Garen over de haaknaald en steek deze in dezelfde steek. Garen over de haaknaald en haal een lus op, je hebt nu 4 lussen op je haaknaald. Garen over de haaknaald en haal door twee lussen, je hebt nu 3 lussen op je haaknaald. Garen over de haaknaald en steek deze in dezelfde steek. Garen over de haaknaald en haal een lus op, je hebt nu 5 lussen op je haaknaald. Garen over de haaknaald en haal door twee lussen, je hebt nu 4 lussen op je haaknaald. Garen over de haaknaald en haal door alle vier lussen.

Blaadjes Je haakt voor de lbg van 3l van toer 5, haak een bobbelsteek on de lbg van 3l van toer 4. 5L en haak een bobbelsteek om dezelfde lbg.

Roos

Trek de lbg van 3l van toer 5 onder lbg van 5l van toer 6 door. Je haakt alleen om de lbg van 3l, haak (2v, 3 hstk, 3stk) om de lbg van 3l dit is wel erg krap maar past! . Haal de laatst gehaakte steek naar de eerste steek  en zet deze hierin vast met een hv . Laten we dit een aangepaste popcornsteek noemen. (V, hstk, 3stk, hstk) om de lbg van 5l van toer 6, die achter de aangepaste popcornsteek zit. Om het roosje af te maken haak je een v om de lbg van 3l van toer 5, zorg er ook nu weer voor dat je voor de lbg van 5l werkt.

Het handigst is wanneer je de 5 lboog van toer 6 voor de 3 l boog manoevreert. Als het eerste gedeelte van je roosje klaar is, haal de haaknaald uit de haaklus en wip de 5 lboog over je roosje, zodat hij er weer achter zit. NB: HAAK NIET PER ONGELUK DE 3 EN 5 lbogen aan elkaar……

HAAKNAALD 5

Toer 1

Begin met een magische ring, 3l (dit telt als je eerste stk), Haak nog 11 stk-jes in de ring. Sluit af met een hv in de derde l. Wanneer je verder gaat met een andere kleur dan zou je ook onzichtbaar af kunnen hechten. Ben je niet bekend met het de magische ring dan kun je deze video van Tamara van Moogly bekijken. Let op dat je je begindraad goed afhecht bij de magische ring, als je deze zomaar afknipt dan schieten alle steken los. Aantal steken: 12 stk

Toer 2

 

  • Met een nieuwe kleur begin je met een begin hstk in de al van één van de steken. Haak nog een hstk in dezelfde lus. Haak 2hstk in de al van iedere steek. Aantal steken: 24 hstk

Toer 3  · Ga je verder met dezelfde kleur, (hstk, stk) in de steek na de hv waarmee je hebt afgesloten. (Stk, hstk) in de volgende steek. · Met een nieuwe kleur begin je met een hv in dezelfde steek als je hv waarmee je hebt afgesloten. (Hstk, stk) in de volgende steek. (Stk, hstk) in de volgende steek. *Hv in de volgende steek. . (Hstk, stk) in de volgende steek. (Stk, hstk) in de volgende steek*. Herhaal ** nog 6 keer. Sluit af met een hv in dezelfde hv waarmee je bent begonnen. Afhechten en draden wegwerken. Aantal steken: 16 stk, 16 hstk en 8 hv

HAAKNAALD 4

Toer 4

Begin met een begin vaste en het tweede stokje van één van de blaadjes. *3L. (Bobbelsteek, 4L, bobbelsteek) tussen de twee stk-jes van het volgende blaadje. Dit is nu je hoek geworden. 3L. V in beide stk van het volgende blaadje.* Herhaal ** nog 3 keer. Laat bij de laatste herhaling de laatste v vervallen. Sluit af met een hv in de eerste v. Hecht af. Laat de uiteinden zitten tot na de volgende toer, dan is het makkelijker om deze weg te werken. Aantal steken: 8 bobbelsteken, 8 v, 8 lbg van 3l en 4 lbg van 4l (in de hoeken) · Per kant: 2 bobbelsteken, 2 v en 2 lbg van 3l

Toer 5

Kleine aanpassing van Dedri in dit patroon: haak een lbg van 4l ipv 3l, anders wordt het een beetje lastig om de rozen te maken. · Begin met een begin stokje in één van de hoeken. (Stk, 2l, 2stk) in dezelfde hoek. Dit is je hoek. *Haak een Rstkv rondom de volgende bobbelsteek. 3L (4L) en sla de volgende lbg van 3l over. Stk in de volgende 2 v-en. 3L (4L) en sla de volgende lbg van 3l over. Haak een Rstkv rondom de volgende bobbelsteek. (2Stk, 2l, 2stk) in de volgende lbg van 4l.* Herhaal ** nog 3 keer. Laat bij de laatste herhaling de laatste hoek vervallen. Sluit af met een hv in het begin stk. Aantal steken: 24 stk, 8 Rstkv, 8 lbg van 3l (4L) en 4 lbg van 2l (in de hoeken) · Per kant: 6 stk, 2 Rstkv en 2 lbg van 3l (4L).

 

Toer 6

Kijk voor de ‘blaadjes’ bij de speciale steekcombinaties aan het begin. · Begin met een begin vaste in één van de hoeken. (V, 2l, 2v) in dezelfde hoek. Dit is je hoek. *V in de volgende 3 steken. Maak ‘blaadjes’ om de volgende lbg. V in de volgende 2 steken. Maak ‘blaadjes’ om de volgende lbg. V in de laatste 3 steken. (2V, 2l, 2v) in de volgende lbg van 2l.* Herhaal ** nog 3 keer. Laat bij de laatste herhaling de laatste hoek vervallen. Sluit af met een hv in de begin v. Aantal steken: 48 v, 8 blaadjes (bestaan elk uit 2 bobbelsteken en een lbg van 5l) en 4 lbg van 2l (in de hoeken) · Per kant: 12 v en 2 blaadjes Zoals je ziet op de foto, zitten de lbg-en van 3L (4L) aan de achterkant van je haakwerk. Dit is erg belangrijk anders kun je in de volgende toer de rozen niet maken!

Je werkje moet er zo uit zien:

Voorkant

Achterkant

Toer 7

  • Kijk voor de ‘rozen’ bij de speciale steekcombinaties aan het begin. · Haak geen hstk bovenin de blaadjes van de vorige toer. Met andere woorden: SLA ALLE BLAADJES OVER! · Begin met een begin half stokje in één van de hoeken. (2l, hstk) in dezelfde hoek. Dit is je hoek. *Sla de eerste ‘verstopte’ steek over. Hstk in de volgende 4 v-en. Haak een roos om de volgende lbg-en van 3l/5l. Hstk in de volgende 2 v-en. Haak een roos om de volgende lbg-en van 3l/5l. Sla de eerste v na het laatste blaadje over, deze zit toch verstopt en hstk in de laatste 4 v-en. (Hstk, 2l, hstk) in de volgende lbg. Herhaal ** nog 3 keer. Laat bij de laatste herhaling de laatste hoek vervallen. Sluit af met een hv in het begin hstk

Zo pak je de 3 lboog op

Toer 8

 

Kleine aanpassing van Dedri in dit patroon: als je in de achterkant van de rozen haakt, dan stel ik voor om rondom de steeltjes te haken. · Begin met een begin stokje in één van de hoeken. (hStk, 2l, 2 hstk) in dezelfde hoek. Dit is je hoek. *Let op dat je niet de eerste ‘verstopte’ steek overslaat, hstk in de volgende 5 steken. Je haakt nu in achterkant van de roos, HRstka rondom het eerste hstk, Rva rondom het middelste stk, HRstka rondom het laatste hstk. hStk in de volgende twee hstk-jes. Je haakt nu in achterkant van de roos, HRstka rondom het eerste hstk, Rva rondom het middelste stk, HRstka rondom het laatste hstk. hStk in de laatste 5 steken. (2Stk, 2l, 2stk) in de volgende lbg van 2l*. Herhaal ** nog 3 keer. Laat bij de laatste herhaling de laatste hoek vervallen. Sluit af met een hv in het begin stk.

Toer 9

2 v, 2 l, 2 v in de hoek. hst in de volgende 21 st). Afhechten en draden wegwerken en je granny blokken. Herhaal  dit voor alle vier zijden.

Je Granny ziet er  zo uit: (Tip: ik heb contrasterende kleuren hier gebruikt om het te laten zien) Dit zijn dus niet de kleuren in dit deel!

De Grannys volgens het patroon The Enchanted Garden (voor als je je tas helemaal volgens dit patroon wilt haken)

Haaknaald 5 (anders kom je niet uit met de maten!)

Toer 1

(Tip, het originele patroon begint anders, maar omdat hier ook beginnende haaksters aan mee haken, heb ik het in de vertaling aangepast, voel je vrij om te doen wat jij gemakkelijk vindt)

Ketting van 6 lossen, maak met hv tot een ring of maak een magische ring. 2 l (= 1e v), 2 v, * 2 l, 3 v. Herhaal 3x, 2 l en sluit af met hv. = 4 groepen van 3 v en 4 2 lbogen.

Toer 2

2x hv naar 2 lboog haken. In elke boog haak je 3 v, 2 l, 3 v = 4 hoeken. Manoeuvreer je haakwerkje naar vier mooie hoeken. Sluit af met een hv.

Toer 3

Hecht nieuwe kleur aan met beginvaste inzelfde steek als je mee afgesloten hebt, 1v.

Sla 3 steken over, * 3 v, 2 l, 3 v in 2 lboog van de hoek. Sla 3 steken over, 2 v, sla 3 steken over. Herhaal nog 3 keer.

Sla 3 steken over, v in zelfde steek als v waarmee je begonnen bent, sluit af met hv.

Wat ook leuk is, is om bijvoorbeeld 4 grote grannys te haken en 18 kleine, 3×3 kleine Grannys zijn  net zo groot als 1 grote. Kijk maar wat je zelf mooi vindt.

error: Content is protected !!